Samhain - det keltiska nyåret

15.10.2021

En av årets största och viktigaste skördefester står för dörren; Samhain.

Vår tids Halloween firande, kommer ursprungligen från kelternas tredje och sista skördefest. Samhain infaller alltid den 31 oktober och markerar den sista skörden och slutet på sommaren. Här under årets mörkare timmar, så är också slöjan mellan vår värld och andevärlden tunnare och därför var det många (och är fortfarande) som sökte kontakt med sina nära och kära på andra sidan. 

Idén att klä ut sig kom tidigt, eftersom man på det sättet beskyddade sig mot onda andar och man gjorde lyktor av rovor för att hålla det onda på avstånd. Idag använder vi pumpor i alla former och vi gör lyktor även i vår moderna tid. 

Samhain uttalas inte som det stavas, utan sauin. Sa-ween. I dagens firande av Halloween, så handlar det främst om att skrämma varandra och att tigga godis. Alltså väldigt långt ifrån den ursprungliga formen av firande av den här magiska helgen. 

Samhain, som var och är, en hednisk högtid, men också stor inom paganism och wicca. När kristendomen bredde ut sig i europa, så ville kyrkan tränga bort den hedniska tron. De införde Alla helgons dag efter Samhain. Alltså helgen efter den 31 oktober. De kristna var rädda för kelternas tro på att de döda kunde komma tillbaka som en ande. 

Samhain är en magisk tid och tanken på att det är ett nyår, är egentligen inte så konstigt. Under den här tiden avslutade man nämligen året och gick in i vinterns vila. Både praktiskt och själsligt. Man kunde inte utföra lika många sysslor under de kommande månaderna på grund av mörkret och istället gjorde man vad man kunde inomhus. Man såg över sig själv och sitt hem. Idag har vi elektriskt ljus och har inte alls samma svårigheter att utföra vårt dagliga arbete. Det innebär också att den naturliga vilan uteblir. 

Från mitten av oktober fram till vintersolståndet, drar jag ned på tempot och har inte alls lika många privatsittningar och kurser som under det övriga året. Det är helt enkelt för att det är en tid att gå in i sig själv och meditera och reflektera.  Man lägger den största energin på sig själv och hämtar kraft för den kommande våren.  Moder jord lägger sig i vila och även djuren. Varför skulle vi vara annorlunda?

Färg: Orange, guld, brun 

Kryddor: Rosmarin, kanel, ingefära, muskot 

Dekoration: Pumpor, rovor och höstens alla vackra löv

MAGI

I det magiska arbetet föredrar jag att arbeta med Gudinnan Isis och Morrigan som står för både död och även återfödelse. Bra tid för spådomar inför det kommande året och även reflektera över vad du bör släppa taget om. Det keltiska nyåret ger oss en överblick av det gångna året och hjälper oss se vad det nya året för med sig. 

I väntan på Samhain, så önskar jag dig en fin helg och hoppas du får tid till återhämtning. 


Väl mött )O( 

Anna Mattsson 

Medium, Healer & PrästinnaSkapa din hemsida gratis!